Webáruházunk aktív, várjuk a megrendeléseket, kérdéseket, észrevételeket!

Kérdése van?     +36306155114          |          shopkeiler.hu      Segítünk!

KEILER.HU Vadász és Outdoor Online Shop
Blog

Hogyan kell felderíteni a jávorszarvasokat, hogy felkészüljünk a nyitónapra

Keiler
Keiler
2022.01.26 13:59
Hogyan kell felderíteni a jávorszarvasokat, hogy felkészüljünk a nyitónapra

 

Az öszvérszarvas vadászat izgalmas. A hegyek, a táj és a magány mind részei ennek, ahogy az is, hogy ezeket az állatokat a saját környezetükben keressük.

A vadászat előtt tett erőfeszítések segítenek abban, hogy megtaláljuk a nagy bakot. A szezon kezdete előtt több dolgot is megtehet, hogy az esélyeket a maga javára fordítsa. Az alábbiakban három kedvenc módszeremet mutatom be a felderítéshez, hogy a nyitónapon nagy bakokat találjon.

1. Ismerje a vadászterületet, mint a tenyerét.

 

Ha nagyszerű bakot akarsz látni a nyitónapon, mindent tudnod kell a terepről, ahol a bakok élnek. Ha a vadászat előtt megtalálja a megfigyelési pontokat, és végez néhány hosszú távú megfigyelést, az hatalmas előnyökkel jár. Ha előzetesen időt töltesz a megfigyelési pontokon, az segíthet kitalálni, hogy mely pontok kínálják a legszélesebb látóteret, melyek a legjobb lőállások, melyek teszik lehetővé a gyors hozzáférést a tartalék hegygerincekhez, ahol a bakok rejtőzködhetnek, és még a táborhely kiválasztásában is segíthet.

Ha megtalálta a legjobb helyeket, keresse meg a bakok lehetséges menekülési útvonalait, és azt, hogy honnan érkezhet a vadászok esetleges nyomása. Tanulmányozza a domborzati viszonyokat, és ismerje meg, hogy hová kerülhetnek a szarvasok, ha átkelnek egy hegygerincen vagy bejutnak egy vízelvezetőbe - majd nézze meg, hogy talál-e módot arra, hogy hozzáférjen ezekhez a területekhez. Talán a legfontosabb, hogy megtudja, mit csinál ez a bak a nap folyamán, és hogyan mozog a terepen. Itt jön a képbe a terepszemle.

 

2. Keressen olyan helyeket, ahol vannak belépési akadályok

 

A siker érdekében a nehezen megközelíthető helyek felderítése azt jelenti, hogy a nyitónapon magadnak tarthatsz egy bakot. Ehhez hasznos, ha olyan területeket keresünk fel, amelyeken a belépésnek van akadálya.

A ma rendelkezésre álló felszereléssel sokkal könnyebb a hegyekbe jutni. Többé már nem jelenti a puszta távolság azt, hogy el kell távolodnia az emberektől. De ha az egyenlethez hozzáadod a meredek lejtőket, különösen közvetlenül egy megközelítési ponttól, az azonnal csökkenti azoknak az embereknek a számát, akik hajlandóak lesznek vadászni. Ha ehhez a meredek lejtőhöz hozzáadunk egy csomó holtágat és némi távolságot, akkor máris egy olyan helyet látunk, amit érdemes felderíteni. Ezzel a taktikával nem csak a tömegtől távolabb kerülhetsz, de ugyanezen okból kifolyólag egy öreg bak is szívesen lóg majd ott.

3. Légy mobil és legyen tartalék terved

 

Csak azért, mert néhány héttel a szezon előtt felderítettél egy bizonyos bakot, nem mindig jelenti azt, hogy ott is lesz a nyitónapon. A vadászat megnyitása után, ha mozgékony maradsz, és az adott területen lévő tartalék helyekre mész, nagyobb esélyed lesz megtalálni őt. Ráadásul sosem tudhatod, hogy mit találsz, amikor elkezdesz kutakodni a tartalék helyeken, mert egy másik szarvas is előkerülhet.

4. Következtetés

 

Ha van valami, ami nagyban javíthatja az életed bakjának megszerzésének esélyét, az a felderítés. Bár én szeretek minél több napot vadászni (minden nap tanulsz valamit, amit a jövőbeli vadászatokon is alkalmazhatsz), mégis különleges dolog, ha a nyitónapon találod meg azt a bakot, amit felderítettél. Ez azt jelenti, hogy megcsináltad a házi feladatodat, és beletettél egy kis verejtékes munkát. Ahhoz, hogy a nyitónapon megtaláld azt a bakot, szükséged van egy kis fegyelemre, az öszvérszarvasok és az élőhelyük ismeretére, és végül egy kis szerencsére

 

BRADY MILLER | 9.2.2020