SZARVAS STEAK CSERESZNYE SZÓSSZAL, REBARBARÁVAL, ROZMARINGOS BURGONYA PÜRÉVEL

HOZZÁVALÓK:
60 dkg szarvas bélszín
9 dkg vaj
2-3 dl olaj
3 ek fűszerkeverék vadhús páchoz
3 dl jó minőségű vörösbor
15 dkg cseresznye
7 evőkanál cukor
2-3 csillagánizs5-6 szár rebarbara
60 dkg burgonya
2,5 dkg vaj
1,5 dl főzőtejszín
3 nagyobb szár rozmaring
só, bors ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
Szarvas steak készítése:
Olajos páclevet készítünk 3 evőkanál vadhús páclé fűszerkeverékkel és 2-3 dl olajjal. A páclébe helyezzük a húst úgy, hogy teljes felületén elfedje a páclé, majd így hagyjuk állni minimum 1 órát, optimális esetben egy teljes éjszakára a hűtőbe helyezzük. Sütés előtt kivesszük az olajos pácból és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 20-30 percig.
Felhevített serpenyőben kérgesre pirítjuk a szarvashúst minden oldalon, sózzuk, borsozzuk, majd 2 evőkanál (3 dkg) vajat olvasztunk rá. A húst az olvasztott vajjal együtt tűzálló tálra tesszük és 200 °C-ra előmelegített sütőben további 15-20 percig sütjük. Sütést követően hagyjuk pihenni 10 percig mielőtt felszeletelnénk.
Vörösboros cseresznye öntet készítése:
A serpenyőbe, amelyet a szarvashús sütésére használtunk beleteszünk 2 dkg vajat és 2-3 evőkanál cukrot, 1 db csillagánizst, felöntjük 2 dl jó minőségű vörösborral és összeforraljuk ( a rebarbara párolásából visszamaradt lével is felönthetjük pluszban). A kimagozott cseresznyéket csak az utolsó 3-5 percre forraljuk össze az öntettel, hogy megmaradjon a gyümölcsös frissessége. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tűzálló tálat kivajazunk majd beletesszük a hosszabban kettévágott rebarbara szárakat, megszórjuk 3-4 evőkanál cukorral, hozzáadunk 2 dl jó minőségű vörösbort és 1-2 csillagánizst. 180°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt puhára sütjük.
Tálalásnál azt egymás mellé helyezett szárakat nagyobb pogácsaszaggatóval vágjuk ki és úgy helyezzük kör formában a tálra.
Burgonyapüré készítése:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A leszűrt főtt krumplihoz hozzáadjuk a főzőtejszínt és 3 dkg vajat, valamint az apróra vágott rozmaring leveleket. Összetörjük burgonyanyomón és habosra keverjük.
Jó étvágyat!
Forrás:
Vadkonyha - vadétel receptek őz, szarvas és vaddisznó húsból