Webáruházunk aktív, várjuk a megrendeléseket, kérdéseket, észrevételeket!

Kérdése van?     +36306155114          |          shopkeiler.hu      Segítünk!

KEILER.HU Vadász és Outdoor Online Shop
Blog

A termés megóvása: Timo Rova konzerválásával

Keiler
Keiler
2022.01.24 16:08
A termés megóvása: Timo Rova konzerválásával

Az egyszerűségben rejlik a szépség. Timo Rova számára az egyszerűség abban rejlik, hogy a vadhúskonzervet mindössze egy teáskanál kóser sóval és egy zúzott fokhagymagerezddel készíti el. Ez abban is megnyilvánul, hogy a termést megosztja a családjával és a barátaival.

Amikor először konzervált húst, 25 évvel ezelőtt, az csak szükségből történt. Lőtt egy nagy szarvast, majd egy jávorszarvast. Egy újabb fagyasztó nem volt a költségvetésben, ezért a nagymamája kipróbált és bevált konzervreceptjéhez fordult.

Most, negyed évszázaddal később, Timo minden évben örömét leli a folyamatban, és évente 30-60 üveg konzervet készít. "Munkával jár, de szerintem jobb az íze" - mondja. "Sokkal tisztább. Sokkal jobb nekünk. Gyönyörű lesz a végeredmény. A gyerekeim imádják. Más emberek is szeretik. Tényleg nagyon tiszta."

Timo számára a vadhúskonzerv ugyanonnan származik, ahonnan a vadrizs, a gomba és a bogyós gyümölcsök is, amelyeket gyűjt és konzervál. Mindezek a termékek egész évben fenntartják őt. Megeszi a saját részét, a többit pedig odaadja vagy elcseréli családjának, barátainak és szomszédainak. Ilyen messze északon a kertészkedés nehézkes, ezért Timo szívesen cseréli a vadkonzervet a pár száz mérfölddel délebbre élő barátai kertjéből származó paradicsomkonzervre.

 

"Ha valakinek nagyon jó éve volt a fehérhal halászat terén, akkor lehet, hogy füstölt fehérhalat ad nekünk, amiből levest készítünk" - mondja. "Adunk nekik juharszirupot, vadhúskonzervet és vadrizset. Nehéz minden szezont eltalálni, különösen akkor, ha az ember szezonálisan dolgozik a vadtűzben vagy az idegenvezetésben. Ha van bőség, nem tartod meg magadnak."

A hús konzerválásához Timo kvart és pint üvegek kombinációját használja. Szerinte a pintes üvegek ideális méretűek az ajándékozáshoz, különösen azoknak, akik még nem próbálták korábban, és esetleg megijednek a nagy mennyiségtől. Ez a sokoldalúság az, amit annyira szeret a húskonzervekben - elajándékozhatja vagy elutazhat vele anélkül, hogy a jég vagy a hűtőtáskák miatt aggódnia kellene, vagy ha elment az áram, akkor sem kell aggódnia, mint a fagyasztó esetében.

Számára a vadászat, a gyűjtögetés és a megosztás életmódja sokkal többről szól, mint az élelemszerzésről. Hanem a természettel való aktív részvétel és kapcsolat élményéről. Egy szarvas nyomát követni semmiben sem különbözik attól, mint morzsákat keresni az ösvényen kívül, vagy üldözni egy fajdot, amikor az elpirul. És arról is szól, hogy egy közösség részévé váljunk - az élelmet egyedül is lehet gyűjteni, de a legjobban akkor élvezzük, ha megosztjuk.

Timo egyszerű, lépésről lépésre haladó konzerváló receptje:

1. A vadkonzervnek nem kell a legválogatottabb húsdaraboknak lennie. A konzerválandó húsról vágjunk le minél több ezüstös bőrt és zsírt.

2. Töltsön annyi húst a pint vagy quart üvegekbe (Timo mindkettő keverékét használja), amennyi belefér. Minden üvegbe tegyen egy teáskanál és egy evőkanál közötti mennyiségű kóser sót és egy összezúzott fokhagymagerezdet. Ne adjunk hozzá vizet.

3. 90 percig tartósítsuk 15 font nyomáson.

4. Szobahőmérsékleten tároljuk, és két éven belül fogyasszuk el.


Hogyan fogyasszuk a vadkonzervet:

Timo mind a konzervhúst rágcsálja, mind a receptekbe beépíti. Azt mondja, hogy az őzbakkonzervet minden olyan receptben felhasználja, ahol húsra van szükség, például a chiliben. A pintes üvegek kiválóan alkalmasak kempingezéshez, kis tűzhelyen melegítve. A következő két készítmény azonban Timo kedvence.

Dobjon egy húskonzervet egy serpenyőbe, és párolja meg mártáskeverékkel és némi vízzel. Ezt a húsos mártást öntse rá a főtt újkrumplira, sárgarépára és zöldbabra.

A rozsos chips tetejére hússzeleteket teszünk. Adjon hozzá mustárt, nyers hagymaszeletet és némi sajtot.

TIMO ROVA | 9.8.2021