Webáruházunk aktív, várjuk a megrendeléseket, kérdéseket, észrevételeket!

Kérdése van?     +36306155114          |          shopkeiler.hu      Segítünk!

KEILER.HU Vadász és Outdoor Online Shop
Blog

8 lépés a sikeres íjászathoz

Keiler
Keiler
2022.01.24 15:25
8 lépés a sikeres íjászathoz

Az egyik legkritikusabb lecke, amit íjászként megtanultam, a tinédzserkoromban eltöltött focizásomból származik. Az edzőm bátran mondta nekem: "a gyakorlás nem tesz tökéletessé, csak a tökéletes gyakorlás tesz tökéletessé, ezért hagyd abba a rutingyakorlatokat, és kezdj el tökéletes szándékkal gyakorolni". Ez a kijelentés aznap a futballpályán mélyen belém ivódott, és idővel az íjjal és nyíllal elért sikereim egyik fő tényezőjévé vált.

 

Az első néhány évben íjászként, és különösen feltörekvő profi íjászként folyamatosan tanultam a hibáimból. Számtalanszor volt, amikor olyan közel voltam a tökéletességhez, de egy apróság hiányzott, ami hibákat és sajnos veszteségeket okozott. Azonban, ahogy ezeket a hibákat elkövettem, konkrét edzésfejlesztéseket is végeztem, hogy tanulhassak belőlük. Idővel ezeket a gyakori hibákat egy egyszerű, de hatékony módszerré forraltam le, hogy tökéletesen gyakorolhassak az edzésszezonban, ami számomra mostantól mindig az, amikor egy új vadászati szezonra készülök.

Évtizedek óta mondom, hogy azért vagyok céllövő, hogy jobb íjász legyek, és azért vagyok jobb íjász, mert céllövő vagyok. Azoknak, akik ugyanezt a filozófiát szeretnék követni, adok egy egyszerű, de hatékony rövidítést, amit minden alkalommal alkalmazhatsz, amikor céltáblához lépsz, vagy íjászként egy állatra való lövésre készülsz. Ezt a kifejezést az évek során arra használtam, hogy kiküszöböljem azokat a dolgokat, amelyek nemcsak a versenyeken kerültek pontokba, hanem egy nehezen megszerzett íjászcédula kitöltésébe is kerültek. Ha tökéletes szándékkal akarsz edzeni, ne feledd az ARC FLAWS szavakat, ami 8 dologra bomlik le, ami kritikus a tökéletességhez az íjjal: Értékelés, távolság, kalibrálás, lábtartás, dőlés, ív, szél és a látószög beállítása.

 

 

Először is, az Értékelés pontosan ezt jelenti: értékelje a célt és a lövési helyzetet. Ehhez átfogó értékelést kell végeznie, és meg kell próbálnia azonosítani azokat a dolgokat, amelyek problémásak lehetnek az egyes lövéseknél. Például, ha egy célhoz lépsz, és az egy hosszú lövés, érezhető oldalszéllel, akkor ennek az erős szélnek az értékelése kulcsfontosságú. Vagy talán egy bak áll a tápláléklelőhelyen, aki rendkívül óvatos és ideges. Ebben az értékelésben az a kritikus szempont, hogy megvárja, amíg megnyugszik, vagy megvárja, hogy közelebbi lövést mutasson be. Mindenesetre a vörös zászlók felismerése kritikus fontosságú, hogy biztosan megtehesse a megfelelő kiigazításokat. A célpont felmérésekor gondoljon gyorsan az ARC FLAWS 8 lépésére, és amikor a lövés bizonyos szempontjainak értékelése során vörös zászlók jelennek meg, mindenképpen fordítson több időt rájuk, hogy a lehető legjobb lövést tudja elvégezni.

 

Az egyenletben ezután következik a TÁVOLSÁG, amely vitathatatlanul az íjászat legkritikusabb eleme, mivel a nyíl nem olyan laposan lő, mint a golyó. A megfelelő távolság a minden, és ha nem a megfelelő távolságot választja, akkor problémái lesznek. Egy olyan forgatókönyv, amelyről eszembe jut, a spot and stalk vadászat, amikor egy magas fűben vagy egy repceföldön fekvő bakot próbálsz lelőni. A megfelelő távolság elérése az állatra, és nem az előtte lévő törmelékre, abszolút kritikus. Ehhez többször is szükség lehet a távolság és a yardage megerősítésére, amíg tökéletesen biztos nem lesz a távolságban. Ez megkövetelheti, hogy a fogasát lője, vagy akár alacsonyan is maradjon, amíg az állat fel nem áll, és Ön nem tud biztos távolságot mérni a testére. Egy céllövő pályán ez sok mindent jelenthet, attól függően, hogy engedélyezik-e a távolságmérő használatát vagy sem. Soha nem veszem biztosra a távolságot, és úgy kezelem, mintha komoly A.D.D.-es esetem lenne. Távolságtartó vagyok, és távolságtartó, és újra távolságtartó, amíg nem tudom, hogy megvan a tökéletes yardage. Sőt, még a kijelölt távolságokkal rendelkező pályákon is mindig a saját távolságmérőmmel mérem a távolságot, hogy biztos legyek benne, hogy az tökéletes.

A távolságméréssel együtt a legpontosabb lőtávolságok elérése érdekében bármilyen szögből történő lövéskor is kalibrálni kell a yardage vágásokat. A lövés szöge és a lövés szöge alapján történő yardage vágás szükségessége kritikus tényező. Nagy különbség van a célpontra való látóvonal (a célponttól való távolság egyenes vonalban) és az között, hogy a lövés szöge és a gravitációnak a nyílvesszőre lineáris síkban gyakorolt hatása alapján mire kellene lőnie a célpontot. A piacon kapható újabb távolságmérők némelyike ezt megteszi Ön helyett a szögkompenzációs módokkal. Mivel ebben a blogban korlátozott a hely, nem fogok mélyrehatóan foglalkozni a lövés kalibrálásával és a különböző szögeknél szükséges kompenzációval, de arra bátorítom, hogy végezzen további kutatásokat a témában, ha nem ismeri. Ellenkező esetben arra van ítélve, hogy elhibázza a célt anélkül, hogy tudna róla.

 

 

A következő a Lábtartás, és ez az alapja az íj stabilitásának. Ha a lábtartásod instabil, akkor az elülső látószöged is bizonytalanul ingadozni fog, ami a ravaszváráshoz vezet. Mindig győződjön meg róla, hogy a lövés előtt biztos lábakon áll. Egy faállványban ez azt jelentheti, hogy el kell forgatnod a lábadat, hogy lelőhess egy mögötted lévő bakot, ahelyett, hogy félig hátrafelé csavarodnál, és megpróbálnál keresztbe lőni. Ez a hiba azt eredményezheti, hogy a húr a karodra csapódik, ami biztos célt téveszt. Akár versenyen, akár vadászaton, mindig találd meg a legjobb lábtartást, ahol a lábad szilárd alapot teremt. Előfordulhat, hogy a csizmáddal ki kell ásnod egy lapos pontot, hogy elérd azt a szilárd talajt, amely sziklaszilárd alapot ad a legjobb lövésed végrehajtásához.

A LEAN, más néven "dőlés", az íjászok és íjvadászok körében sok hibát okoz. Az általános szabály az, hogy az íjnak mindig vízszintesnek kell lennie, különben a nyílvessző azt fogja követni, amerre az íj dől. Ha az íj jobbra dől, a nyílvessző jobbra fog találni. Az ARC FLAWS kiértékelése során fel kell ismerned, hogy mikor lősz figyelemre méltó oldalirányú lövést. Ebben az esetben az íjad a gravitáció miatt természetesen lefelé akar majd dőlni, és ezáltal a nyílvessző is ezt az utat fogja követni. Ehelyett ismerje fel a domboldal szögét, és legyen tisztában a látóbuborékával annak érdekében, hogy íja tökéletesen vízszintes maradjon a lövés során. Hogy segítsen az íj szintben tartásában az oldaldombos lövéseknél, az íj húzásakor dőljön az oldaldomb felé, és hagyja, hogy a gravitáció segítsen visszahúzni a buborékot középre a lövés leadása előtt.

Az Ív a következő lépés az egyenletben. Ha nem figyelsz a nyílvessző dobására, vagy "ívére", az könnyen eltalálhat egy túlnyúló ágat vagy más akadályokat a cél felé vezető úton. Néha úgy dönthetsz, hogy kissé balra vagy jobbra mozdulsz, hogy a lövés során jobb távolságot tudj biztosítani a nyílvessző ívének. Előfordulhat, hogy le kell guggolnia, vagy térdről kell lőnie, hogy a nyíl ívének távolsága megmaradjon. Ne essen abba a csapdába, hogy a célpontra fixálódik anélkül, hogy a nyílvessző tervezett ívútját is értékelné a célpont felé.

 

Az íjjal és nyíllal való célzás egyik nagy pontossággyilkosa a SZÉL, és mindig tudnod kell, hogy mit csinál a szél. A szél egyre nagyobb szerepet játszik a nyílvessző ballisztikájától és a lövés hosszától függően. A szélben való lövés önmagában egy művészeti forma, és a szélben való tökéletes gyakorlás a legjobb módja annak, hogy megtanulja, hogyan lehet a legjobban kompenzálni a szelet. Amikor profi versenyeken lőttem, napokat töltöttem azzal, hogy megtanuljam, hogyan repülnek a nyilaim a szélben. Egy időjárási alkalmazást használtam, hogy megismerjem a hozzávetőleges szélsebességet, majd friss papírral dokumentáltam a sodródást különböző távolságokra. Gyakorlással és a szél megértésével nagyon jól lehet tudni, hogy a szélsebesség alapján hol kell tartani, hogy eltaláld a célpont közepét.

 

 

Végül, de semmiképpen sem utolsósorban, még egyszer utoljára állítsd be a IRÁNYZÉKOT. Az irányzék beállítása döntő fontosságú, és csakúgy, mint a távolságmérés fázisában, én is mindig ellenőrzöm az irányzék beállítását még egyszer utoljára, mielőtt belevágnék a lövési rutinomba és elengedném a nyilat. Amikor fix bábukat lövök, ez lehet, hogy csak egy mentális jelszó: "42 yard, 3. zöld bábu, 3 hüvelykkel a középpont fölött". Vagy, ha egyetlen tűt állítok be, akkor egyszerűen csak azt mondom magamnak, hogy "42 yard, igen, a tű a 40-es vonalon van, második hash". Akárhogy is, megismétlem a távolságot a fejemben, és biztos vagyok benne, hogy újra beállítom a céltáblát, és elpróbálom, hogy milyen tűt használjak a lövésem távolságához. Be kell vallanom, hogy ez az utolsó "S" az egyenletben nem mindig volt ott számomra, és ezt később alkalmaztam, miután nem sikerült kétszer ellenőriznem a látómező beállítását, mielőtt belerohantam egy lövésbe. Emiatt sokat hibáztam, és sok profit láttam ugyanezt tenni, ezért nem tudom eléggé megerősíteni, hogy mennyire fontos az utolsó látásellenőrzés minden egyes lövés előtt.

"Íjászként céltudatosnak lenni a sikerhez elengedhetetlen. Kezdd el tökéletes szándékkal gyakorolni az íjászatot és az íjvadászatot, miközben ezt teszed, figyelj az ívhibákra. Ez az, ami tényleg elválasztja a jót a nagyszerűtől".

 

JOHN DUDLEY | 4.12.2021