Webáruházunk aktív, várjuk a megrendeléseket, kérdéseket, észrevételeket!

Kérdése van?     +36306155114          |          shopkeiler.hu      Segítünk!

KEILER.HU Vadász és Outdoor Online Shop
Blog

Nincs olyan, hogy nincs szezon!

Keiler
Keiler
2021.10.02 22:58
Nincs olyan, hogy nincs szezon!

 

A vaddisznókat eredetileg felfedezők hozták be az Egyesült Államokba a tizenhatodik században, és országszerte jelentős mértékben jelen vannak ökoszisztémánkban. Mind a magán-, mind a közterületeken óriási erőfeszítések történtek ezek csapdába ejtésére és felszámolására a gazdákra és a gyepterületekre gyakorolt ​​hatásuk miatt. Észak-Amerika földrajza és a gazdálkodásról alkotott vegyes véleményünk azonban szinte lehetetlenné teszi a felszámolásukat. Egyesek számára a vaddisznók közvetlen veszélyt jelentenek a megélhetésükre. Mások számára nem őshonos kellemetlenséget jelentenek, amely elpusztítja a törékeny őshonos élőhelyet. És kevesek számára jelentenek regeneráló táplálékforrást, hiányzó láncszemet az ökoszisztémánkban, és olyan fajt, amelyből csapdázásból és vadászatból kell megélni.

 

Amikor elkezdtem vadászni, Észak-Kaliforniában éltem. Éveket töltöttem azzal, hogy szorosan együttműködtem a környék ökológusaival és bennszülött közösségeivel, és kitaláltam, hogyan állíthatom vissza a hagyományos folyamatokat az ökoszisztémában és hogyan lehet kezelni a tájat. A sertések forró téma volt a biológusok és a földgazdálkodók körében növekvő földrajzi lábnyomuk, valamint a tölgyes erdőkre és a part menti préri élőhelyekre gyakorolt ​​hatásai miatt. Úgy tűnt, mindenki azt akarja, hogy menjenek el. Akkoriban tíz hektáron gazdálkodtam és haszonállatokat neveltem hús céljából, miközben rájöttem, hogy háziasított szükségleteik nem illik az életstílusomhoz. Ekkor kezdett el érdeklődni a vadászat iránt.

Nem vadászáson nőttem fel, és nem is volt senki a családomban. Kezdetben a vadászszezon az a kilenc nap volt, amikor szarvascímkét kaptam otthonomban, Utah-ban. Mindent beleadnék, aztán a felszerelést és a felszerelést a következőre raknám. Az évek során egy címke három vagy több lett. Elkezdtem több fajra vadászni, a hegyvidéki és vízimadár-szezonban építkezni, és részt vettem a vadon élő állatok felmérésében, a polgári tudományokban és a nyomvonalakban. Elkezdtem bizonyos zöldségeket és fűszernövényeket termeszteni a kertemben a vadreceptek alapján, és minden szabadidőmet felhalmoztam azokra a döntő őszi ablakokra. Egyre nehezebb volt meghatározni, mikor kezdődött és mikor ért véget a szezon. A vadászat a munka, az összpontosítás és a gondozás egy éves folyamatává vált.

Sok ökoszisztémánk gondos emberi befolyással fejlődött ki. Kalifornia esetében, bár John Muir és mások történelmileg érintetlen vadonnak festették, az európaiak valójában belebotlottak a kaliforniai indiánok termékeny kertjébe, mint a Pomo és a Miwuk, valamint a föld feletti gazdálkodásuk generációi. A bennszülött kaliforniaiak előírás szerinti tüzet gyújtottak a tájon, hogy a szarvast a vadászterületekre hajtsák, bőséges makktermést termeljenek, és ősszel a lazacot felhozzák a folyóba. Kiásták és szétválasztották az élelmiszer- és rostnövényeket, a gyökereket és a gumókat, például az írisz és a Yampa, hogy természetes úton szaporítsák őket, és begyűjtöttek olyan szemeket, mint a nyílfű, a róm és a vadzab úgy, hogy a magfejüket kosarakba verték, lehetővé téve a kiterjedt szétterülést. Tájainkat évezredeken keresztül úgy gondozták, kezelték és szándékosan bolygatták, hogy elősegítsék a természeti világ virágzását és az emberek boldogulását. Az egész rendszer az interakciótól függött.

A vadgazdálkodás és az ökológia manapság nyitott gondolkodást igényel, amikor az ember által uralt környezet összetettségéről, a rekreációról és a vadon élő állatok megőrzéséről van szó. Amikor a kaliforniai tölgyes erdőben sétálsz, mindenütt disznótáblákat veszel észre – megművelt talajt a tornyosuló Valley Oaks alatt, ahol a malacok makk után gyökereztek, sárral bekent fa tövei, ahol dörzsölődtek a dagonyázás után, fiatal fenyőket tallóztak, pályák, ösvények és ágyások a magas fűben. Kalifornia tengerparti részén volt a legnagyobb és legmagasabb populációsűrűsége a grizzly medvéknek Észak-Amerikában, az egész évben rendelkezésre álló táplálék, valamint a tenger gyümölcsei és a tengeri emlősök étrendje miatt. Csakúgy, mint a disznók manapság, a medvék a füves területeken mozogtak, és megforgatták a talajt, miközben táplálékot kerestek. Kalifornia egykor nagyszámú jávorszarvas-populációnak is otthont adott, amely a dagonyázásáról ismert. Ez az ökoszisztéma a zavarás kulcsfontosságú összetevőjeként fejlődött ki.

Napjainkban a sertés az egyetlen dagadó faja a tájon ebben a régióban, és megfigyelték, hogy a sertések fontos átmeneti vizes élőhelyeket és élőhelyeket teremtenek más fajok számára, amelyek egyébként nem léteznének. A vizes élőhelyek egyre fontosabbak, mivel az erdőtüzek söpörnek végig a tájon, mivel időnként ezek jelenthetik az egyetlen menedéket. Sertés illatnyom a fiatal fenyőkön, ami elpusztítja a facsemetéket, segít az erdőritkításban és a réteken a Douglas Fir behatolásának kezelésében. Ez döntő fontosságú a part menti préri élőhelyének megőrzése szempontjából. Miközben a tölgyek alatt makkokat gyökereznek, elkerülhetetlenül a szajkókhoz és mókusokhoz hasonlókat ültetnek, és úgy tűnik, hogy nem úgy böngésznek a fiatal tölgyeken, mint a szarvasok, ami segít a tölgyek túlélésében. A grizzlik eltűnésével és a jávorszarvas ritkaságával a sertések fontos helyettesítőkké váltak Kalifornia változó ökoszisztémáiban. Bár kétségtelenül túlságosan elterjedtek, ha a vadászok kezelik őket, a talajművelésben és a dagasztásban fellépő zavaró tulajdonságaik ténylegesen betölthetik a jelenleg hiányzó medve- és jávorszarvas populációk szerepét ebben az adott ökoszisztémában.

 

A vadászmalacok számomra valami igazán érdekeset mutattak be, mert nemkívánatos kellemetlenséget okoznak. Összehasonlíthatjuk pozitív ökoszisztéma szolgáltatásaikat a medvékkel, de nem a jelenlegi populációjukhoz. A grizzlies csak háromévente hoz egy-két kölyköt. Egy nőstény disznó akár 72 malacot is termelhet ugyanannyi idő alatt. A legtöbb élő ragadozó nem fejlődött együtt a sertésekkel, így a populációt általában nem fenyegetik más állatok, ráadásul néhány prérifarkas a malacok specialistájává vált. Rögzültem a disznók és a vadászok közötti kapcsolattartás szépségén. A legtöbb vadászható fajtól eltérően a sertéseknek nincs szezonja és nincs zsákkorlát. Nem kell lottón nyernie, vagy 15 éven át pontokat gyűjtenie ahhoz, hogy le tudja vadászni őket. Az első disznóvadászaton három állatot szedtünk le. Az ételt megosztották a csoport között, így az évre kolbász, darált és sült hús lett. Nehéz tagadni a sertések és a vadászok közötti gazdálkodási kapcsolat szépségét – mi vagyunk a természetes ragadozóik, ők pedig olyan regeneratív táplálékforrások, amelyek ökoszisztéma-szolgáltatásait szándékos kezelés esetén hasznosíthatnánk. Ez a kapcsolat megold egy modern környezetvédelmi problémát, miközben ízletes ételeket állít elő, és értelmet és kapcsolatot biztosít a vadászok ökoszisztémáinak évezredeken át folytatott tevékenységének és kezelésének.

Városi környezetben élek, távol a nagy tájak közvetlen, gyakorlatias, holisztikus kezelésének lehetőségétől egész évben. Az általam vadászott vadhoz fűződő gondnoki kapcsolatom egy kreatív mozaik. Olyan lehetőségeket keresek, mint például az invazív fajok vadászata, mert ez összekapcsol az ökoszisztémához való tartozás és tagság nagyobb érzésével. Egész évben a közterületekkel és a vadvédelmi politikával foglalkozom, önkénteskedem, vadkamerákat figyelek, hozzájárulok a kutatáshoz, felderítem, és számba veszem a régiómban élő szarvasok, jávorszarvasok és más fajok fontos élőhelyeit. Gondoskodom a kertemről, ápolom a beporzókat, és az általunk elért sikerek alapján tervezem az étkezéseket. A válogatott darabokat különleges alkalmakkal párosítom, hogy megosszam a közösségemmel, így az étel és a környezet, ahonnan származott, elmesélheti a maga történetét. Az én feladatom, hogy kreatív életviteleket találjak ezekhez az eszmékhez kapcsolódva, gondozza a földet, és megosszam ezt az utat másokkal, és ez több, mint egy évszak.

LINDSEY DAVIS | 9.7.2021